RADNO VREME DOSTAVE 09:00h - 22:30h
LOKACIJE O NAMA KNJIGA UTISAKA 063 66 16 16
VAŠ SAČ
5 artikal/a 8.154,00 rsd

DA LI ZNATE ŠTA JE SAČ KVALITET?

Domaća kuhinja i stari recepti

063 66 16 16


POGLEDAJTE MENI

Šta vam se jede danas?

GRILL
PIZZE
PITE ISPOD SAČA
KUVANA JELA
OBROK SALATE
PALAČINKE

Šta je SAČ?

Sač ili vršnik je metalni, keramički ili zemljani poklopac sfernog oblika, pod kojim se na ognjištu peče: hleb, lepinja, pita, meso i slično. Nastali su od kombinacije crepulje, ali bez rupe na sredini dna i poklopca – sača. Terminom sač u Srbiji, obično se podrazumeva metalni poklopac koji je još u 19. veku zamenio vršnik, poklopac koji je pratio crepulju.

U otvorenom ložištu, razgrne se vatra u sredini i na to mesto, dakle u ognjištu, stavlja se crepulja sa hranom. Potom se preko nje stavlja sač, i sve to se zatrpava žarom. Posle određenog vremena koje je potrebno da se hrana ispeče, žar i pepeo se žaračem ili lopaticom skinu sa sača, sač se žaračem podigne i pečeni predmet se uzme iz crepulje. Ima slučajeva, npr kada se peče pogača, da se ne koristi crepulja, već se testo stavlja direktno na zemlju i samo pokriva sačem.[1] Jela spremljena na ovakav način spadaju u etno specijalitete u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.